Het is gezien de marktontwikkelingen “onvermijdelijk” dat chipmakers de zeer geavanceerde chipmachines die werken met extreem ultraviolet licht (EUV) gaan omarmen.
Dat zei topman Peter Wennink van het Veldhovense technologiebedrijf woensdag in een toelichting op de jaarcijfers.
Het is volgens de topman niet de vraag óf die nieuwe technologie op grote schaal zal worden gebruikt bij de productie van chips, maar slechts wanneer. Komend jaar zal de aandacht evenwel nog uitgaan naar verdere ontwikkeling van het EUV-productieproces.
Nog kleinere chips
ASML werkt al bijna tien jaar aan een technologie om de volgende generatie chips te maken die nog weer kleiner zijn. De nieuwste machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) om lijntjes op een chip te schrijven. Door de korte golflengte van dit licht kan de afstand tussen de lijntjes tot een minimum worden beperkt. Lees hier meer over de EUV-technologie en het maken van chips.
De eerste prototypes van de EUV-machines werden al verscheept in 2011 en 2012. Maar bijna elk kwartaal sindsdien moest topman Wennink melden dat de ontwikkeling van EUV-machines vertraging op had gelopen.
Geen nieuwe orders
De Taiwanese chipmaker TSMC bestelde november vorig jaar twee EUV-machines die het bedrijf daadwerkelijk voor productiedoeleinden wil gaan gebruiken. Het is de eerste chipfabrikant die dat besluit heeft genomen.
Analist Robin van den Broek van ING noemt het teleurstellend dat er geen nieuwe order voor EUV-systemen zijn bijgekomen in het vierde kwartaal. "Je zou toch hopen dat andere klanten er dan ook op springen", zei Van den Broek. "Ik had graag een Samsung of Intel teruggezien in het orderboek voor EUV."
ASML op alle fronten positief
Wennink stelde in gesprek met persbureau ANP verder dat ASML zich voorlopig mag verheugen op een warme belangstelling van chipfabrikanten voor zijn productiemachines. Zowel voor geheugenchips als processoren ziet de markt er dit jaar gunstig uit.
Consumenten stellen steeds hogere eisen aan apparaten als smartphones en tablets. Ook in de automobielindustrie en de medische sector staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Daarmee neemt ook de druk op de klanten van ASML toe om steeds kleinere en energiezuinigere chips te maken. Zij zullen dus moeten blijven investeren in nieuwe productiecapaciteit.
"Dat is niet alleen de komende kwartalen zo, maar de komende 10 jaar'', aldus Wennink. Verder dan het eerste kwartaal van dit jaar, waarin een omzet van 1,6 miljard euro wordt verwacht, wil ASML echter nog niet gaan waar het om gedetailleerde voorspellingen gaat. "We doen alleen voorspellingen bij voldoende zekerheid en zichtbaarheid'', zei financieel directeur Wolfgang Nickl tegen ANP.
Zwakke euro heeft beperkte invloed
Dat fabrikanten van geheugenchips het afgelopen kwartaal een kleiner aandeel hadden in de orderinstroom dan in de voorgaande periode, baart ASML geen zorgen. De orderopbouw verschilt volgens Nickl van kwartaal tot kwartaal. "In het derde kwartaal was het precies omgekeerd'', zei hij. Het huidige orderboek is volgens Nickl "comfortabel en gebalanceerd''.
De recente verzwakking van de euro heeft volgens financieel directeur Nickl een "beperkte invloed" op ASML. Zowel aan de inkomsten- als de kostenkant werkt ASML vooral met euro's. Daarnaast beschermt het bedrijf zichzelf met zogenoemde hedges tegen valutaschommelingen.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl